Verslag overtocht Azoren – Scilly Islands

MIGRAINE EN EEN TOPPER
Deze oversteek staat bekend om zijn onvoorspelbare weer en de depressies die je over je heen zal krijgen. Van mede vertrekkers horen we onherspellende verhalen van gescheurde zeilen en “brekers” in de kuip. Bijgaand bericht hangt in het havenkantoor en daar wordt je natuurlijk ook niet echt vrolijk van.
foto[1]Gelukkig zijn de opvarende gered maar erg jammer van zo’n klassieke Malo.

We vertrekken, op dinsdag 25 juni, samen met de Sailaway en de Dixbay uit de haven van Terceira en worden enthousiast uitgezwaaid en getoeterd door de bemanningen van de Walltzing Mathilda en de Gaya.

ONVERWACHTE AANVAL
Eenmaal buiten staat er een behoorlijke wind en de zee is behoorlijk onrustig. Het eerste stuk varen we voor de wind langs het eiland. Ondertussen begin ik me wat minder goed te voelen, zal wel weer moeten wennen aan de wilde zee. Maar na een tijdje zeg ik tegen Akke dat ik me toch echt beroerd voel. Akke neemt de eerste wacht en ik duik mijn bed in. Om 23.00 uur neem ik de wacht over. Ik voel me nog steeds niet lekker maar neem de wacht over. Om een lang verhaal kort te maken, deze wacht maak ik niet af, ik krijg geheel onverwacht weer een aanval van migraine. Daar heb ik altijd veel last van gehad maar sinds jaren gebruik ik preventief medicijnen en die werken prima. De laatste keer is zeker 1,5 jaar geleden.

EMMERTJES LEGEN
Ik lig zo’n 48 uur lang over te geven en houdt niets binnen. Als je migraine hebt dan wil je een donkere stille ruimte, nou, dus niet, het hotst en klotst en dat maakt het er niet beter op. Nadat het overgeven stopt begin ik me wat beter te voelen maar ik krijg koorts en een ander soort hoofdpijn en lig dus nog steeds in bed. Het wordt van kwaad tot erger. Uiteindelijk komen we tot de conclusie dat ik voorhoofdsholteontsteking moet hebben. We consulteren het medisch handboek en alle symptomen kloppen. We overwegen nog met de kustwacht, de medische dienst te bellen maar zijn zeker van onze zaak en ik neem penicilline. Dit slaat aan en ik begin langzaam op te knappen.
Overtocht Scilly Islands, Jacques ligt ziek op bedOndertussen heeft Akke het maar druk met mij. Ze moet iedere keer emmertjes legen, zoekt uit of we nog medicijnen hebben die werken, geeft me crackers en bouillon( die er in het begin na 10 min. weer uit komen) en ga zo maar door. Kortom ze heeft de handen vol aan me! Maar…………..

WIE VAART ER DAN DE BOOT?
Want ja, we zitten ergens op de oceaan, op een zeiljacht en zijn met een overtocht bezig. Het is onvoorstelbaar maar of er niets aan de hand is gaat Akke rustig door. Ze heeft het al druk met mij maar vaart als een ervaren solozeilers de Mathiba, over de oceaan. Ze zet de koers uit, haalt weerkaarten binnen en overlegt via de SSB met Thijs en Suzanne van de Sailaway over het weer en een heleboel andere zaken. Ze stelt de zeilen, rolt in en uit, trimt dat het een lust is en haalt hoge daggemiddelden. Daarnaast natuurlijk ook alle ander zaken zoals koken, het SSB netje en neemt ze in haar eentje alle wachten voor haar rekening.

Belangrijk is natuurlijk ook het spotten van dieren. Van anderen horen we via de SSB dat ze de meest uiteenlopende vissen spotten maar Akke heeft daar geen tijd voor dus extra tijd maken. En ja hoor er wordt een grote groep grienden gezien en op de foto en film vastgelegd.
Overtocht Scilly Islands, Grienden om de bootOvertocht Scilly Islands, Grienden om de bootTussen de bedrijven door houdt ze zich op de been met van die hazenslaapjes van een kwartier tot een half uur en blijft ongekend positief. Is solozeilen al knap, solozeilen en dan nog zo’n zieke ernaast dat is pas echt knap, petje, neen hoed af, wat een kanjer!!!!!

KAMPEREN IN DE KUIP
Na een week voel ik me weer het “mannetje” en op dinsdag kom ik voor het eerst weer boven in de kuip. Ik voel me een beetje een indringer in Akke’s domein. Het is helemaal ingericht om zo comfortabel mogelijk de nachten door te komen op deze, zo langzamerhand, wilde zee. Op de vloer liggen kussens, tegen de wanden kussens, daartussen ook nog een slaapzak. alles zo gepositioneerd dat ze liggend het plotterscherm kan zien en zonder veel moeite bij de stuurautomaat kan.
Overtocht Scilly Islands, mijn slaapplekOndertussen waait het al sinds maandag behoorlijk, de windmeter geeft tussen de 22 en 32 knopen (windkracht 6/7) aan. De zee is erg onrustig en de golven zijn hoog. Zo hoog dat een tanker van 240 m die ons op 1 nm passeert iedere keer achter de golven verdwijnt.
Overtocht Scilly Islands, schip verdwijnt in de golvenOvertocht Scilly Islands, schip verdwijnt in de golvenOvertocht Scilly Islands, schip verdwijnt in de golvenWe kruizen voor de wind richting de Scilly’s af. Jammer genoeg houd ik het nog niet lang vol.

Op vrijdagochtend vroeg komen we na een voor ons onvergetelijke tocht, aan op de Scilly’s. Het was stormachtig, vochtig, mistig en koud. Alleen de laatste dag toen we wind nodig hadden liet deze ons in de steek waardoor we nog een extra nacht op zee moesten blijven. En dan land inzicht!
IMG_3491-001Op de Scilly’s gaan we nog even wat bijkomen en natuurlijk Akke verwennen.

Gevaren afstand              :               1442 NM
Aantal dagen                   :               10
Aantal motor uren            :               5
Gevangen vissen             :               niet gevist

Onze planning blijft hetzelfde dus hopen we iedereen weer op zaterdag 27 juli, rond 14.00 uur in de Pekelharinghaven in Medemblik te zien.

Posted by Jacques