Het begin

Dromen
We zitten op het strand aan de Belgische kust, er varen allerlei zeilboten voorbij. Goh, stel je toch eens voor dat we een zeilboot hebben. We “dromen” verder.

Herfstvakantie
We gaan het meemaken en huren in Friesland een Wibo. Samen met de kids, Bart Thijs, Maarten en een vriendje, gaan we een week zeilen. Het is vochtig, nat en koud! De jongens zijn druk met het bedienen van de bruggen, druk aan boord en we komen vast te zitten. De handdoeken zijn niet droog te krijgen, de koekjes zijn zacht, het snoep kleeft. Maar ’s avonds warmen we ons op in een restaurantje of in de bioscoop.  Ach, wat één feest, en wat is het “genieten” op het water!

We gaan de stap nemen
We trekken de stoute schoenen aan en kopen in 1997 onze eerste zeilboot een Jouêt 24.  We gaan met onze zeilboot “Splinter” op Kraaijenbergse Plassen liggen. Ons vaargebied, de Maas een landschappelijk pittoresk buitengebied. Enkele plaatsen aan de Maas die we in een dag kunnen bereiken, Grave een vestingstadje met een prachtige monumentale binnenstad, Cuijk en Mook.

Splinter II
Ja, we zijn verknocht geraakt aan het zeilen. We gaan voor een maatje groter. Een Jeanneau Sun Odyssey 28 “Splinter II”. In de weekenden liggen we ’s nachts graag op Kraaijenbergse Plassen voor anker. Het is heerlijk om ’s morgens midden in de natuur wakker te worden.

We gaan op vakantie en nemen mee?
Voor het eerst met de boot op vakantie en we nemen mee, zeilpakken, laarzen, schaatsbroeken, mutsen, dassen, wanten en toch ook maar de bikini. We varen over de Waal, Rijn, IJssel en meren af in de steden Nijmegen, Arnhem, Hattem en Deventer met een rijke historie aan monumentale panden.

Het ruime sop
Tegen de tijd dat we via het Ketelmaar het IJsselmeer opvaren hebben we een euforisch gevoel. We varen op het IJsselmeer!

Urk
We gaan naar Urk. Urk is tot 1939 een eiland geweest.  In dat jaar werd de dijk van Lemmer naar Urk voltooid, de afsluitdijk.  Zuiderzee werd IJsselmeer. In 1942 viel de Noordoostpolder droog en was Urk definitief eiland af. Urk staat vooral bekend om vis. We varen nog naar Medemblik de kleinste, maar ook de oudste van de West-Friese steden.  En we gaan nog naar Stavoren, Friesland’s oudste Hanzestad.

De smaak te pakken
We groeien door van een naar een Jeanneau Sun Odyssey 34.2. Onze nieuwe ligplaats wordt “De Gouden Ham” in het land van Maas en Waal. We hebben hier een leuke tijd samen met onze zeilmaatjes Frank, Lot en kids. De weekenden brengen we vaak samen door, we zeilen, ankeren, borrelen, barbecueën en overnachten gebroederlijk naast elkaar op de plas.

Enkele leuke plaatsen aan dit gedeelte van de Maas die we in een dag kunnen bereiken zijn Ravenstein een Vestingstad met een historisch centrum. Heusden eveneens een vestingstad met gerestaureerde vestingwerken en 134 panden op de Monumentenlijst. In de karakteristieke, oude straatjes en smalle steegjes ontdekt je steeds tal van eeuwenoude, goed bewaarde panden en gevels met fraaie gevelstenen.

Kampvuur
We gaan meermalen samen op vakantie naar Zeeland. We struinen door pittoreske dorpjes, maken op eilandjes kampvuren, we barbecueën en genieten van alle gezelligheid.

Noordzee
We verbreden onze horizon.  Ja, we gaan met onze zeilmaatjes de zee op richting België.

De oversteek
Wij hebben de smaak te pakken en steken helaas zonder onze Frank en Lot, over naar Engeland.

Tja, als we dan na de vakantie de Maas weer opvaren vragen we ons af of we hier volgend jaar nog zullen liggen.

Stroomversnelling
We verruilen onze 34 voor een Jeanneau Sun Odyssey 40.3. De zeilboot van onze zeilmaatjes heet “Guapa” mooi meisje. Wij kunnen het niet laten om onze boot “Guapo” mooie jongen te noemen, iets gebroederlijks.

Hoewel we afscheid gaan nemen van de rivieren. We gaan naar het IJsselmeer en krijgen een ligplaats in de Marina haven in Lelystad. Verslaafd
We raken verslaafd aan het zeilen, we zijn bijna ieder weekend aan boord. We verkennen het Markermeer, IJsselmeer en de Waddeneilanden. We delen onze passie met vrienden en familie.  We nemen ze mee naar de allerlei plaatsjes aan het IJsselmeer. Fantasie
We gaan op vakantie naar Engeland, de kanaal eilanden en Frankrijk. We fantaseren over grote reizen. We dromen van een robuuste boot waar we de wereldzeeën mee willen gaan bevaren.

Bootjes kijken
Al jaren gaan we naar de Hiswa en bezoeken we dealers en importeurs, “bootjes kijken blijft leuk”. In de afgelopen tijd hebben we verschillende gesprekken gevoerd met onder andere de Malö dealer in Medemblik, Malö eigenaren en hebben we de werf bezocht.

De werf
De Malö werf is gelegen in Kungsviken, op het eiland Orust in Zweden en behoort tot de oudste, meest ervaren jachtwerven in Scandinavië. De werf bestaat uit een team van zeer ervaren professionele bootbouwers. Één van de beste eigenschappen van de Malö werf is de flexibiliteit, er kunnen veel zaken aangepast worden aan onze wensen.

In 2007 durven we het aan, we kopen een Malö 46.
“De zeilboot waar de wereldzeeën mee willen gaan verkennen”.