Even terug kijken

Vertrekkers familie
We hebben een geweldige reis gehad, die als we de kans krijgen een vervolg krijgt. Je komt in een wereld terecht, met mensen die hetzelfde willen als dat jij wilt. De ene doet het voor een jaar, de andere voor een veel langere periode maar allemaal met dezelfde passie, zeilen en de wereld verkennen. Iedereen helpt elkaar, of de boot nu groot, klein, oud of nieuw is, dat maakt allemaal niet uit. Je maakt makkelijk contact deelt snel allerlei zaken met elkaar, kortom een hechte “vertrekkers familie”, wat zullen we ze missen.

“Wauw”
We zijn in 24 landen geweest, het ene natuurlijk interessanter of leuker dan het ander. Om deze landen te bezoeken hebben we ongeveer 13.000 NM (23.500km) afgelegd. We hebben natuurlijk veel nieuwe culturen “opgesnoven” en zijn over een aantal landen ook heel anders gaan denken. We hebben de oceaan bevaren,  witte stranden met azuur blauw water bezocht waar de meesten mensen nooit komen. Om onze boot hebben, nijlpaarden, orca’s, allerlei soorten dolfijnen en walvissen gezwommen, wie kan dat nu allemaal vertellen, kortom fantastisch.

Vakantie of reizen
Was het een vakantie? Soms, het is moeilijk uit te leggen maar reizen is toch iets anders dan vakantie vieren, het is vaak erg vermoeiend. Het normale leven gaat gewoon door aan boord alleen is het vaak drukker, intensiever en intenser dan het leven thuis. Je sprak veel vertrekkers die dan ook ontzettend moe waren. Dit is niet bedoeld als klaagzang, integendeel. Zoals al eerder gezegd, krijgen we de kans dan gaan we zeker nog een keer om een vervolg te geven aan deze reis.

Leuk al die techniek
We hebben erg veel geleerd en denken onze boot nu redelijk goed te kennen. Onze technische kennis was niet zo groot en is nu een stuk verbeterd. We hebben ons verkeken, ondanks waarschuwingen vooraf, in het klussen. Dit nam erg veel tijd in beslag en we zijn het, over het algemeen “ook nog leuk gaan vinden”.

Een paar vierkante meters
We hebben een jaar samen, op en in een kleine ruimte geleefd. Regelmatig werd ons gevraagd of dit wel te doen was en of onze relatie daar wel tegen bestand was. In het begin was het natuurlijk best even wennen maar na verloop van tijd hadden we onze draai gevonden en kunnen we stellen dat we met z’n tweeën een nog sterker koppel geworden zijn.

Mathiba” heeft het erg goed gedaan en blijkt een degelijke, betrouwbare maar bovenal een snelle oversteker te zijn. Natuurlijk ging er wel eens iets kapot maar het waren ook extreme omstandigheden. Tijdens bijvoorbeeld een oversteek vaar je in 13 dagen meer dan je normaal in 1 jaar vaart en dan met veel wind, extreem veel zon en natuurlijk ook nog het zoute water. Allemaal zaken die natuurlijk erg slecht zijn voor de elektronica, computers, e.d..

Zonder hulp vaart niemand wel
Noemde we al onze medevertrekkers, ook aan de wal waren er een paar mensen die ons hebben geholpen. Douwe van DE Yachting Medemblik en Robert werkzaam bij de Klerk Yacht Service Medemblik, konden we altijd bellen of mailen voor technisch advies en Joris was onze back up voor het weer, tijdens de oversteken. “Zonder hulp vaart niemand wel”. Wij willen jullie via deze weg nogmaals hartelijk danken. En natuurlijk zijn wij ook onze “trouwe mailers” dank verschuldigd want het blijft natuurlijk hartstikke leuk om op de hoogte te blijven wat er op het thuisfront gebeurt.

“We hebben ontzettend van onze reis genoten”. Nu komt de tijd om ons normale leven weer op te pakken.

Gevaren afstand        :           13.000 NM (23.500 kilometer)
Aantal landen              :           24
Aantal dagen               :           385
Aantal motor uren       :           491

Posted by Akke & Jacques