Azoren, Faial en Sao Jorge

Beroemd
Na onze oversteek liggen we dan eindelijk in de, “onder zeilers wereld beroemde haven”, in Horta. De eerste nacht liggen lekker rustig naast een Franse solo zeiler en slapen ” een gat in de dag”. Dat hebben we wel verdient een keertje 10 uur achter elkaar slapen.

Dat Horta zo populair is ervaren we . De haven ligt stampvol, er zijn geen ligplaatsen meer. We liggen aan de kademuur met naast ons de Sailaway, gezellig! Er komen nog een paar boten naast ons liggen. s’ Nachts begint het hard te waaien en draait de wind. We liggen te hotsen en te klotsen tussen de havenmuur en drie boten die aan ons liggen. Ook is er een behoorlijke deining dus deze nacht slapen we niet echt goed. Maar weer eens met de havenmeester gaan praten. Het lukt ons uiteindelijk om een box te krijgen. Deze is echter van een lokale zeiler, het kan zijn dat we er zo maar uit moeten. Maar alles beter dan weer zo’n nacht tegen de muur.

Muurschilderingen
De haven van Horta is bekend om zijn muurschilderingen. Azoren, Faial, Horta, muurschilderingenHet is een traditie van jachten die de Atlantische Oceaan overgestoken zijn een muurschildering als  herinnering op de havenmuur achter te laten. Wij blijven niet achter en zijn er  een hele dag zoet mee.
Azoren, Faial, Horta, muurschilderingAzoren, Faial, Horta, muurschilderingAzoren, Faial, Horta, muurschildering

Café Sport
Horta is ook beroemd om zijn “café Sport”. Hier komen alle zeilers uit alle windstreken bij ekaar. Het is een klein cafeetje met een grote naam, met daarnaast nog een complete souvenirs winkel die groter is dan het café zelf. Vooral op vrijdag en zaterdag is het er erg druk, er speelt dan een liveband. We kregen al verzoeken uit Nederland om stickers van  café Sport mee te nemen zodat mensen die hier vroeger eens geweest waren deze nog op hun boot kunnen plakken.

Water in de boot
Na zo’n oversteek heb je weer een klussenlijst. Belangrijkste is dat we tijdens deze reis water binnen krijgen. Dat pompen we iedere keer naar buiten en is dus verder geen probleem. Maar je wil natuurlijk wel weten waar het vandaan komt. We zoeken ons een ongeluk. Het komt in ieder geval van achter uit de boot en het water is zout dus komt het van buiten. Dan denk je in eerste instantie aan de schroefas of de roerkoning. Gelukkig, deze zijn beide kurkdroog, verder zoeken. Onder helling met een behoorlijke deining de bakskist helemaal leeghalen is geen pretje. De vloer eruit schroeven en ja hoor daar staat water. Na veel “wikken en wegen” komen we tot de conclusie dat “de boosdoener” de generator is. Wanneer we in de haven zijn gaan we het wel verder onderzoeken. De generator zetten we niet meer aan en moeten we nog zuiniger onderweg met de stroom zijn. Een klus erbij op klussenlijst. De generator moet toch weer een beurt hebben, “twee vliegen in een klap”.

Uiteindelijk blijkt het een lekkende slang te zijn. Dus iedere keer als we de generator aanzette pompte deze water in de boot (bilge). We werken 2 dagen aan onze klussenlijst en krijgen hulp van Vitali van de Cula. Je moet dan denken aan het repareren van de theepot, vervangen van blokken, luidspreker marifoon buiten, tot groot onderhout aan de generator.

Op verkenning
Natuurlijk verkennen we ook de Azoren. Een eilanden groep die ontstaan is door orkaanuitbarstingen. Horta ligt op het eiland Faila. Samen met de Dixbay huren we een autootje en toeren over het eiland. Azoren, Faial, Horta, krater CaldeiraWe maken een wandeling over de rand van de krater van de vulkaan Caldeira. Een wandeling van 3 uur waar je een geweldig uitzicht hebt over zowel de krater als de berghellingen (hoewel we wat last hebben van wat laaghangende bewolking).
Azoren, Faial, Horta, krater CaldeiraAzoren, Faial, Horta, krater CaldeiraAzoren, Faial, Horta, krater CaldeiraTussen de middag lunchen we in een klein dorpje. De eigenaar spreekt alleen Portugees, ze zijn geen toeristen gewend. Een menukaart is er niet, we kunnen gebruik maken van een buffet met vis, vlees, kip, salades, rijst frites, e.d.. Het eten is heerlijk, als we afrekenen worden we helemaal vrolijk, € 7,50 incl. drank.

Daarna naar de westkant van het eiland Capelinhos, hier is door onderzeese vulkaanuitbarstingen in de jaren 50 nieuw land bijgekomen. Alles is nog zwart.
Azoren, Faial, het nieuwe land, CapelinhosAzoren, Faial, het nieuwe land, CapelinhosOnder de grond hebben ze een paar jaar geleden een schitterend bouwwerk neergezet dat al museum dient.
Azoren, Faial, het nieuwe land, Capelinhos, ondergrondsmuseumWe bezichtigen ook nog de oude vuurtoren die de vulkaanuitbarsting overleeft heeft. Azoren, Faial, het nieuwe land, Capelinhos, de oude vuurtorenAan het eind van de dag brengen we Bernice van de Dixbay naar het vliegveld voor haar zit de reis erop.

Ondertussen lopen er steeds meer andere boten de haven binnen. Suz van de Sailaway organiseert een gezellig avondje met de bemanningen van de Cula, Tarpan, Job, Dixbay de Sailaway en wij natuurlijk. Op onze laatste avond in Horta zakken we behoorlijk door met de Waltzing Matilda, Jan van Gent, Dixbay en solo zeiler Henk.

Snoeihard
Het wordt tijd om naar het volgende eiland te gaan. Sao Jorge, vlakbij, zo’n 25 NM, een makkie. We varen de haven uit en rollen de zeilen uit. Na een mijl of 5 begint het me toch te waaien. We reven de zeilen en gaan met een noodvaart richting het eiland. De windmeter geeft regelmatig 42 knopen aan en dat is echt veel. De Sailaway die een eind achter ons vaart informeert of het al minder wordt maar helaas het blijft maar doorgaan. We zijn onderweg naar de haven van Velas en komen daar na 3 uur aan in een heerlijk beschutte haven. Een uiterst vriendelijke havenmeester vangt de lijnen en kan niet begrijpen dat het buiten zo hard waait. Maar we hebben het er gelukkig weer zonder kleerscheuren afgebracht.

Ook dit is weer een schitterend eiland. We huren hier samen met de Sailaway en de Tarpan een busje en verkennen het eiland.
IMG_3316IMG_3318IMG_3312

Maken een wandeling langs de kust over zeer onherbergzame weggetjes. We bezoeken een kaasfabriek, krijgen helaas geen rondleiding maar kunnen achter een ruit de fabricage goed zien. De kaas is er erg lekker en goedkoop, er wordt flink ingekocht.
Azoren, São Jorge, kaasfabriekDe volgende morgen nemen we afscheid van elkaar.

Traag
We zijn nu onderweg naar São Miguel. In tegenstelling met onze vorige trip, een reis van 135 NM (een nachtje varen) met heel weinig wind.

Posted by Jacques